Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą.

Składniki:

1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)
1 ogórek
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku

sos:

4 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego albo ryżowego
1/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Ogórka bardzo cienko pokroić (najlepiej na mandolinie albo w robocie kuchennym) lekko posolić i odstawić na durszlaku do odcieknięcia na ok 15 minut..
Kapustę poszatkować (też najlepiej w robocie kuchennym), przełożyć do miski.
Dodać posiekany koperek, szczypiorek i dobrze odciśnięte z wody ogórki.
Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę i wymieszać.


Related Posts

Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro z dodakiem chilli, czosnku i sosu sojowego to doskonały dodatek do wszystkich dań azjatyckich. Kapusta jest na surowo, ale po zamarynowaniu w soli robi się miękka, następnie zalewa się ją sosem z rozgrzanym olejem, który sprawia że przyprawy ( chilli i […]

Koreańskie ogórki na ostro

Koreańskie ogórki na ostro

Koreańskie ogórki na ostro to jedna z moich ulubionych sałatek a właściwie surówek, którą robię dosyć często bo świetnie pasuje do wszystkich azjatyckich dań, oraz sprawdza się także jako szybka, lekka i małokaloryczna przekąska. Smak naszych pospolitych ogórków zamarynowanych w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, […]



2 thoughts on “Surówka z kapusty i ogórka”

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *