Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem, ogórkiem, papryką i kukurydzą w majonezowo-jogurtowym sosie. Dość klasyczne smaki sałatkowe ale wędzone mięso nadaje tu charakterystycznego i zdecydowanego smaku. Lekkiego kopa smakowego dodaje też surowy, ostrawy por. Do sałatki użyłam wędzonych udek z kurczaka ale można tu użyć dowolnego mięsa. Sos do tej sałatki jest na bazie majonezu, ale żeby było lżej pół na pół połączonego z jogurtem. Do tego solidna baza ryżowa, a także warzywa – papryka, konwerwowy ogórek i kukurydza. Cały obiad w jednym.
Sałatka dobrze się sprawdzi na wynos do pracy, dobrze zniesie transport i przechowywanie, jak też na imprezę – można ją przygotować wcześniej i zachowa smak i wygląd.
Tutaj przepisy na inne sałatki z kurczakiem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i ryżem
Składniki;
- 2 udka z kurczaka wędzone ( można użyć innych części kurczaka)
- 100 g ryżu
- 1 papryka
- 1 puszku kukurydzy
- 3 konserwowe ogórki
- kawałek pora (biała część średniej grubości pora)
- SOS
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż ugotować na sypko, lekko przestudzić.
Mięso okroić z kości i pokroić w drobną kosteczkę.
Pora drobno posiekać, kukurydzę odsączyć, paprykę i ogórka pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do miski razem z ryżem.
Składniki sosu wymieszać, przełożyć do składników sałatki i całość dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.