Sałatka z kapusty pekińskiej z surimi

Sałatka z kapusty pekińskiej z surimi

Sałatka z kapusty pekińskiej, z surimi, porem i kukurydzą, w sosie majonezowym ale w lżejszej wersji czyli pół na pół  z jogurtem. Sałatka, którą się szybko przygotowuje, i szybko zjada:) Lekka i dietetyczna. Gdyby nie dodatek majonezu można by było spokojnie ją nazwać fit, ale i tego jest w niej nie dużo więc w całości mocno nie obciąża sałatki kalorycznie, i można go w ostateczności pominąć i dodać dla zaostrzenia np trochę musztardy.

Surimi czyli paluszki krabowe to dobry patent na owoce morza w sałatkach. Sprawdzają się lepiej niż ryby podwzględem obróbki i utrzymania formy w sałatkce, konsystencją i smakiem przypominają skorupiaki a są znacznie tańsze. Oczywiście inna kwestia to kwestia jakości i szlachetności tego prodktu, nie ukrywajmy że to parówka wsród owoców morza, ale raz na jakiś czas lubie je jeść i to nie zaszkodzi ( tak samo jak zjedzenie raz na jakiś czas parówki:). Może nie jest to sałatka na eleganckie przyjęcie ale świetnie na pewno się sprawdzi jako lekka i szybka przekąska lub nieobciążająca kolacja.

Tu inne przepisy na sałatki z paluszkami krabowymi

sałatka-z-kapusty-pekińskiej-z-surim

Sałatka z kapustą pekińską i surimi

SKŁADNIKI:

  • 1 mała kapusta pekińska
  • pół pora ( biała część)
  • 200 g surimi ( paluszki krabowe)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • SOS
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól pieprz do smaku i odrobina cukru

WYKONANIE:

Kapustę drobno poszatkować, por przekroić wzgłóz na pół i potem pokroić w cieniutkie plasterki, przełożyć do miski.

Surimi pokroić a plasterki ok 0,5-1 cm, kukurydzę odsączyć i przełożyć do kapusty. Dodać posiekany koperek.

Składniki sosu wymieszać, zalać składniki i dobrze wymieszać.

Najlpeiej odstawić do lodówki na ok 30 min minimum, żeby się przegryzła.

sałatka z kapusty pekińskiej z surimi


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas ani przechować ich na zimę w niezmienionej formie. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.