Sałatka z kapusty pekińskiej, z surimi, porem i kukurydzą, w sosie majonezowym ale w lżejszej wersji czyli pół na pół z jogurtem. Sałatka, którą się szybko przygotowuje, i szybko zjada:) Lekka i dietetyczna. Gdyby nie dodatek majonezu można by było spokojnie ją nazwać fit, ale i tego jest w niej nie dużo więc w całości mocno nie obciąża sałatki kalorycznie, i można go w ostateczności pominąć i dodać dla zaostrzenia np trochę musztardy.
Surimi czyli paluszki krabowe to dobry patent na owoce morza w sałatkach. Sprawdzają się lepiej niż ryby podwzględem obróbki i utrzymania formy w sałatkce, konsystencją i smakiem przypominają skorupiaki a są znacznie tańsze. Oczywiście inna kwestia to kwestia jakości i szlachetności tego prodktu, nie ukrywajmy że to parówka wsród owoców morza, ale raz na jakiś czas lubie je jeść i to nie zaszkodzi ( tak samo jak zjedzenie raz na jakiś czas parówki:). Może nie jest to sałatka na eleganckie przyjęcie ale świetnie na pewno się sprawdzi jako lekka i szybka przekąska lub nieobciążająca kolacja.
Tu inne przepisy na sałatki z paluszkami krabowymi
Sałatka z kapustą pekińską i surimi
SKŁADNIKI:
- 1 mała kapusta pekińska
- pół pora ( biała część)
- 200 g surimi ( paluszki krabowe)
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki siekanego koperku
- SOS
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól pieprz do smaku i odrobina cukru
WYKONANIE:
Kapustę drobno poszatkować, por przekroić wzgłóz na pół i potem pokroić w cieniutkie plasterki, przełożyć do miski.
Surimi pokroić a plasterki ok 0,5-1 cm, kukurydzę odsączyć i przełożyć do kapusty. Dodać posiekany koperek.
Składniki sosu wymieszać, zalać składniki i dobrze wymieszać.
Najlpeiej odstawić do lodówki na ok 30 min minimum, żeby się przegryzła.