Inspiracją do tej sałatki był sos. Byłam na warsztatach kulinarnych gdzie do pieczonych warzyw podawanych z kaszą gryczaną, prowadzący zaproponował sos na bazie kimchi i majonezu. I przepadłam.. tak bardzo mi to połączenie posmakowało że wyżerałam sos łyżkami:) Pyszności, kremowy i jednocześnie ostry.
Postanowiłam też od razu, że zrobię sałatkę do której dodam ten sos. W wyobraźni pojawiły się inne składniki – makron ryżowy i surimi, a do tego potem doszła kukurydza. No i wyszło super, bardzo mi ta sałatka posmakowała. Miałam tylko trochę szczypiorku, dodajcie go więcej niż ja bo bardzo tu pasuje.
Spróbujcie tego połączenia koniecznie, a sos można wykorzystać do różnych innych dań – jako dip do warzyw surowych, czy sos do pieczonych, do kaszy czy ryżu. Myślę, że będzie też pasował do dań z grilla.
Tu inne pomysły na sałatki z wykorzystaniem makarony ryżowego – sałatka z makaronem ryżowym, kurczakiem i mango ( tu też myślę ten sos będzie super jakbyście chcieli zmienić) i sałatka z makaronem ryżowym, kapustą i papryką
Sałatka z surimi i kukurydzą w sosie z kimchi
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego ( cienki)
- 1 opakowanie surimi
- 1 puszka kukurydzy
- garść siekanego szczypiorku ( ja miałam mało, ale dajcie więcej niż ja bo będzie pasował)
- SOS
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kimchi z zalewą
- sól i trochę cukru do smaku
Wykonanie
Makaron ugotować, przepłukać zimną wodą, odcedzić z wody dokładnie ( można rozłożyć na ręczniku papierowym).
Surimi pokroić w kawałki, szczypiorek posiekać, kukurydzę odsączyć.
Zmiksować majonez z kimchi, cukrem i solą. Wymieszać ze składnikami sałatki.