Sałatka z pomidorem, tuńczykiem, jajkiem, papryką i oliwkami w sosie na bazie oliwy z dodatkiem kminku i czosnku, posypana szczypiorkiem i czarnuszką. Prosta sałatka z podstawowych składników ale przyprawy nadają jej ciekawego kopa smakowego. Z dodatkiem grzanki będzie świetnym śniadaniem, sprawdzi się też na wynos na lunch.
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 1 papryka
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej (ok 180-200 g)
- ok. 10 zielonych oliwek
- 2 łyżki odsączonych kaparów
- pół pęczka szczypiorku posiekanego
- garść czarnuszki do posypania
sos:
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i posiekać.
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę. Oliwki lekko posiekać, tuńczyka odsączyć z zalewy.
Przełożyć wszystkie składniki do miski.
W małym garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażyć, dodać lekko zmiażdżone nasiona kminu, chwilę podprażyć, dodać cytrynę, ocet i sól, zamieszać i zalać sałtkę.
Wymieszać sos ze składnikami sałatki, podawać posypane czarnuszką.