Sałatka z burakiem, ciecierzycą i kurczakiem

Sałatka z burakiem, ciecierzycą i kurczakiem

Robiąc sałatki zimą sięgam często po buraka. Latem, wiosną jest taki kolorowy wybór, ale zimą jest go niewiele, i burak przychodzi tu na ratunek. Chodzi tu o dostępność i sezonowość to jedno ale też o jego właściwości. Burak bowiem to świetny środek wzmagający odporność co w okresie zimowym jest bardzo pożądane – ma dużo witaminy C a także ma działanie wykrztuśne więc pomaga walczyć z kaszlem. Ma też wiele innych prozdrowotnych właściwości – dzięki właściwościom przeciwutleniającym oczyszcza organizm z toksyn, kobietom w czasie menopauzy pomaga walczyć z uderzeniami gorąca, pozytywnie wpływa na absorbcje żelaza, więc przydaje się do walki z anemią.

Poza tym bardzo lubię jego smak, lubię go mieć upieczonego w lodówce – żeby dodawać do sałatek albo na kanapki – moja ulubiona to kanapka z kozim serem, burakiem w plasterki, balsamico i rukolą.

Ale wracając do sałatki- oprócz buraka znajdziecie tam ciecierzycę i kurczaka – więc potężną wkładkę białkową, dzięki której będzie to idealny obiad dla osób będących na diecie lub budujących tkankę mięśniową, oraz szpinak. Sos natomiast jest na bazie avocado. Jest to zatem bomba witaminowa i odżywcza. Prawdziwa zbroja na zimę.

Polecam też inne sałatki z burakiem– na blogu znajdziecie ich mnóstwo.

Sałatka z burakiem, ciecierzycą i kurczakiem

Składniki:
  • 2 upieczone/ugotowane buraki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( mogą być resztki kurczaka z pieczenia)
  • 1 papryka
  • 2 garście szpinaku baby
  • garść pestek dyni
  • SOS
  • 1/2 avocado
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku i szczypta cukru
Wykonanie:

Pierś z kurczaka owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku przez 25 minut. Można też kurczaka zgrillować albo usmażyć na patelni, lub wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Pokroić w kawałki.

Buraka pokroić w kostkę, paprykę w drobne kawałki. Pestki uprażyć na suchej patelni. Ciecierzycę odsączyć.

Składniki sosu przełożyć do blendera, zmiksować.

Przełożyć wszystkie składniki sałatki i zalać sosem, wymieszać.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *