Sałatka z kaszą bulgur, z dodatkiem pieczonego buraka i papryki, z słonawo-słodkim halloumi usmażonym z miodem. Głównym bohaterem tej sałatki jest właśnie to halloumi, które dostaje dodatkowy wymiar smakowy dzięki dodaniu miodu na sam koniec smażenia. To syta i pyszna sałatka, która doskonale sprawdzi sie jako lunch na wynos. Można zjeść na zimno albo po lekkim podgrzaniu.
Spójrzcie tylko na te kolory – kasza która nabrała pięknego koloru buraczka, kontrastująca czerwień papryki z zielenią natki pietruszki a do tego połyskujące, miodowe halloumi. To feria nie tylko smaków ale też uczta estetyczna.
Wielbicieli halloumi zapraszam po inne przepisy z dodatkiem tego sera: Sałatka pomidorowa z halloumi i granatem w sosie z tahini , sałatka z grillowaną brzoskwinią i serem halloumi, sałatka ze szparagami cukinią i halloumi.
Sałatka z bulgurem, burakiem i halloumi
Składniki:
- 100 g suchej kaszy bulgur
- 2 pieczone ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 150 g halloumi
- trochę oliwy i łyżeczka miodu do smażenia
- SOS
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki można kupić gotowe upieczone, albo upiec w folii w piekarniku – ja zwykle piekę je przy okazji innych dań z piekarnika, potrzebują ok 40 minut pieczenia, żeby były miękkie. Razem można upiec paprykę – ona będzie potrzebowała mniej czasu, ok 20 minut, w 200 stopnia, trzeba ją przewracać.
Upieczoną paprykę przełożyć do zamykanego pojemnika i odstawić do ostygnięcia.
Bulgur ugotować na sypko.
Cebulę drobno posiekać. Buraki pokroić w kosteczkę, z papryki zdjąć skórkę i pokroić w kawałki. Przełożyć do kaszy razem z natką.
Składniki sosy wymieszać, zalać sałątkę.
Na patelni na oliwie podsmażyć halloumi, z oby stron na rumiano, na niewielkiej ilości oliwy, na koniec dodać miód i wymieszać żeby pokrył wszystkie kawałki. Podawać od razu sałatkę z ciepłym halloumi.