Propozycja na lunch do pracy albo na imprezę – sałatka makaronowa z tuńczykiem, ogórkiem, selerem naciowym i oliwkami w sosie z oliwy i cytryny. Prosta i szybka w wykonaniu, dobra do przechowywania, można zrobić na zapas.
Porcje: 4
Czas wykonania: 25 minut
Składniki:
- 300 g makaronu kokardki
- dwie garście czarnych oliwek
- sok i skórka z połowy cytryny
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1 mały ogórek
- dwie łodygi selera naciowego
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Podczas gotowania makaronu przygotować sos: posiekać drobno oliwki i przełożyć do miski, dodać startą skórkę z cytryny i sok, dolać oliwę, dodać sól i cukier -wymieszać.
Ogórka pokroić w kawałki, selera w drobne plasterki.
Natkę pietruszki posiekać, cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do niej trochę soku z cytryny, wymieszać.
Makaron przelać zimną wodą. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Tuńczyka odsączyć.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce, dodać sos i wymieszać.