Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w szafce to jest to rozwiązanie awaryjne na szybki głód. Najlepsza jest jak się przegryzie w lodówce ale czasem głód nie pozwala czekać.

Czas przygotowania: 15 minut

Porcje:4

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki – potrzeba 2 puszek)
  • słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1/2 cebuli – najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej
  • pół pęczka natki pietruszki

sos:

  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Fasolę przełożyć do miski.

Oliwki posiekać, przełożyć do fasoli.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić trochę cytryną i pomieszać.

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z fasolą.

Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę i zmieszać.

Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, żeby się przegryzła.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka z burakami, ciecierzycą, soczewicą i serem halloumi

Sałatka z burakami, ciecierzycą, soczewicą i serem halloumi

Zdrowa, pełna żelaza i białka sałatka z burakami, ciecierzycą i soczewicą z podsmażonym serem halloumi, który świetnie kontrastuje ze słodkością buraczków. Dobra do zjedzenia na ciepło, jak też na zimno. Pełnowartościowy obiad. Porcje: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 1 puszka […]



1 thought on “Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *