Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w szafce to jest to rozwiązanie awaryjne na szybki głód. Najlepsza jest jak się przegryzie w lodówce ale czasem głód nie pozwala czekać.
Czas przygotowania: 15 minut
Porcje:4
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki – potrzeba 2 puszek)
- słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1/2 cebuli – najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej
- pół pęczka natki pietruszki
sos:
- 4 łyżki oliwy,
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Fasolę przełożyć do miski.
Oliwki posiekać, przełożyć do fasoli.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić trochę cytryną i pomieszać.
Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z fasolą.
Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę i zmieszać.
Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, żeby się przegryzła.
Idealna na lunch!
Z kawałkiem dobrego chlebka będzie mniam…
🙂