Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami

Surówka brokułowa z marchewką i rodzynkami

Ta surówka brokułowa to efekt uboczny różnych dań z brokułami. Często wykorzystuję same różyczki (do zapiekanek czy makaronów)  ale nie chcę żeby się marnowała łodyga więc obieram ją i robię z niej surówkę, dodając marchew, natkę i rodzynki dla przełamania smaku. Prosty i pyszny dodatek do obiadu albo przekąska.

Surówkę można też wykonać z całej główki brokuła z różyczkami, wtedy należy pozostałe składniki potroić.

Porcje:2

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • łodyga z główki brokułów i niewykorzystane gałązki
  • 1 marchewka
  • ¼ czerwonej cebuli
  • mała garść rodzynek
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • sos
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Łodygę obrać i zetrzeć na tarce.

Marchewką obrać i zetrzeć.

Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.

Dodać rodzynki i posiekaną natkę pietruszki.

Składniki sosu wymieszać, zalać surówkę i wymieszać całość.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *