Ta surówka brokułowa to efekt uboczny różnych dań z brokułami. Często wykorzystuję same różyczki (do zapiekanek czy makaronów) ale nie chcę żeby się marnowała łodyga więc obieram ją i robię z niej surówkę, dodając marchew, natkę i rodzynki dla przełamania smaku. Prosty i pyszny dodatek do obiadu albo przekąska.
Surówkę można też wykonać z całej główki brokuła z różyczkami, wtedy należy pozostałe składniki potroić.
Porcje:2
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- łodyga z główki brokułów i niewykorzystane gałązki
- 1 marchewka
- ¼ czerwonej cebuli
- mała garść rodzynek
- 1/3 pęczka natki pietruszki
- sos
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Łodygę obrać i zetrzeć na tarce.
Marchewką obrać i zetrzeć.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Dodać rodzynki i posiekaną natkę pietruszki.
Składniki sosu wymieszać, zalać surówkę i wymieszać całość.