Sałata z kurczakiem, avocado i pomidorkami w musztardowo- balsamicznym sosie z dodatkiem miodu, posypana cebulką i prażonym słonecznikiem. Uniwersalna sałatka którą można spakować na obiad do pracy, podać na eleganckiej kolacji albo na imprezie. Jedna z moich ulubionych.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 200 g mieszanki sałat
- 1 avocado
- 150 g pomidorków cherry
- 1/2 cebuli czerwonej
- garść nasion słonecznika
sos:
- 1 łyżka musztardy z ziarnami
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki oleju balsamico
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka lekko rozpłaszczyć, posypać vegetą, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, smażyć kurczaka aż będzie rumiany z jednej strony, obrócić, zmniejszyć ogień, przykryć i smażyć z drugiej strony aż będzie rumiany, dolać 1/3 szklanki wody, przykryć i smażyć kolejne 10 minut, wyłączyć ogień, odstawić kurczaka do całkowitego przestygnięcia (można kurczaka usmażyć dzień wcześniej).
Pomidorki pokroić na połówki, sałatę umyć, cebulę pokroić w piórka, avocado obrać, wypestkować, przekroić na połówki i pokroić w plasterki.
Kurczaka pokroić w plasterki.
Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
W słoiku umieścić musztardę, miód i balsamico – wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać potrząsając.
Na dwóch talerzach ułożyć sałatę, na nią położyć kurczaka, avocado i pomidorki, posypać cebulką i pestkami słonecznika i polać sosem.