Cudowna pełna pysznych kąsków zimowa sałatka z pęczakiem wymieszanym z pesto z jarmużu, z kawałkami marynowanych warzyw – pomidorami suszonymi, papryką, oliwkami i kaparami, posypana chrupiącymi, parmezanowo-paprykowymi nasionami słonecznika. Pełna smaków, wytrawna, zdecydowana. Doskonała do spakowania na obiad do pracy. Najlepsza w temperaturze pokojowej lub po lekkim podgrzaniu.
Czas przygotowania: 1 godzina ( z gotowaniem pęczaku)
Porcje: 4
Składniki:
- 300 g pęczaku
- 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 1/2 słoiczka czarnych oliwek
- 1 słoik pieczonej, marynowanej papryki
- kilka łyżek kaparów
pesto:
- 150 g jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklaki nasion słonecznika
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 100 ml oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
paprykowe nasiona słonecznika do posypania:
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Pęczak ugotować do miękkości zgodnie z instrukcją. Spulchnić widelcem i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Nasiona słonecznika wymieszać z oliwą, parmezanem i papryką – wyłożyć na blachę i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż lekko pociemnieją ( trzeba uważać żeby nie spalić).
Przygotować pesto – wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i zblendować na sos – doprawić hojnie solą i pieprzem dodać do ciepłego pęczaku i wymieszać.
Suszone pomidory, oliwki i paprykę pokroić w mniejsze kawałki – wymieszać z pęczakiem, dodać kapary.
Sałatkę posypać nasionami słonecznika.