To była swego czasu moja ulubiona sałatka, robiłam ją na okrągło. Sałatka z kurczakiem, fasolą i papryką, z dodatkiem prażonych migdałów, w sosie czosnkowym z dużą ilością cząbru. Bardzo pożywna (kurczak i fasola), w sam raz na obiad. Połączenie cząbru i czosnku nadaje jej specyficzny smak, a cząber dodatkowo ma właściwości, które niewelują niewygodne efekty uboczne jedzenia fasoli.
Porcje: 3
Czas przygotowania:15 minut
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
- 1 łyżeczka oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 puszka białej fasoli
- 2 czerwone papryki,
- słoiczek oliwek (200 ml)
- duża garść płatków migdałowych
sos
- 2 łyżki octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć, posypać papryką.
Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurczaka na rumiano.
Przełożyć do miski.
Fasolę i oliwki odsączyć, paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do kurczaka.
Oliwki też można lekko posiekać, albo dać całe.
Na suchej patelni uprażyć płatki, przełożyć do miski.
Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę, wymieszać.