Wiosna za rogiem i od razu większa ochota na sałatki. Też tak macie? Dziś u mnie lekka sałatka z cieciorką, pomidorami, ogórkiem, oliwkami i fetą w prostym sosie z oliwy i cytryny z dodatkiem oregano. Ekspresowa w przygotowaniu, idealna na lekki lunch lub kolację w śródziemnomorskim klimacie.
Czas przygotowania: 10 minut
Porcji: 3
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 200 g sera feta
- słoiczek oliwek czarnych bez pestek (ok 200 g)
- 1/2 cebuli
sos:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ciecierzycę i oliwki odsączyć – oliwki można lekko posiekać lub dodać całe.
Pomidory i ogórek pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, fetę rozdrobnić (pokruszyć w palcach albo pokroić w kostkę).
Składniki sosu wymieszać i zalać sałatkę, wymieszać całość.