Ziemniaczana sałatka z burakami, jajkiem, i łososiem w sosie na bazie avocado, jogurtu i szczypiorku. Elegancka sałatka, która sprawdzi się na święta i po świętach:) Kremowy sos na bazie avocado to świetna, zdrowsza alternatywa dla majonezu. Łososia można wkroić do środka albo położyć plaster na każdej porcji.
Składniki:
- 6 ugotowanych ziemniaków (muszą być lekko twardawe, żeby się nie rozpadały)
- 2 upieczone lub ugotowane buraki
- 2 jajka
- 4 plastry łososia (100 g)
- pół pęczka koperku
sos:
- 1 miękkie avocado
- 2 łyżki jogurtu
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę, buraki obrać i zetrzeć na tarce, przełożyć do miski.
Dodać posiekane drobno jajko i posiekany koperek.
W blenderze umieścić jogurt, avocado, szczypiorek, sól, pieprz i sok z cytryny – zblendować.
Sos wymieszać ze składnikami sałatki.
Łososia pokroić na kawałki i dodać do sałatki, albo układać całe plastry na porcji sałatki na talerzu.