Dziś elegancka klasyka – rukola z gruszką, serem pleśniowym, żurawiną i orzechami w balsamicznym sosie z dodatkiem miodu. Szybka w przygotowaniu, bardzo efektowna, idealna na przystawkę na obiad z przyjaciółmi – jak już będziemy mogli się znów spotykać… co mam nadzieje już wkrótce nastąpi.
Dwie porcje
Składniki:
- 4 garście garście rukoli
- 1 gruszka
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- 2 garście orzechów
- 2 garście żywariny
sos:
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól
Wykonanie:
Rukolę umyć i wysuszyć, ułożyć na talerzach.
Na to wyłożyć pokrojoną w plasterki gruszkę, pokrojony w kostkę ser i posypać orzechami i żurawiną.
W słoiku wymieszać ocet i miód z solą, dodać oliwę i wymieszać wstrząsając dynamicznie słoiczkiem, polać sałatkę.
