To taka bardzo wiosenna sałatka – z pomidorów, ogórków i rzodkiewek ze szczypiorkiem, posypana fetą. Można ją także posypać pokruszonym, zwyczajnym białym serem zamiast fety, też świetnie się sprawdzi. Wszystko co wiosną najlepsze, świeżość na talerzu.
Lubię ją zjeść z dodatkiem grzanki, którą potem można wytrzeć cały smakowity sos. Idealna na lekki obiad, wszak wiosna zobowiązuje, będzie dobrym pomysłem na osób na diecie, które przed latem chca się pozbyć tego i owego. Sprawdzi się także jako dodatek do dań z grilla, będzie dobrą przeciwwagą dla ciężkich dań mięsnych.
A tu znajdziecie więcej pomysłów na sałatki do grilla
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 1/2 czerwonej cebuli
- pół pęczka szczypiorku
- trochę liści natki pietruszki (albo mięty)
- 100 g fety
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w kostkę.
Rzodkiewki pokroić w plasterki, ogórka w półplasterki albo ćwiartki.
Zioła posiekać a cebulkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Składniki sałatki wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i solą.
Posypać pokruszoną fetą.