Dziś sałatka która przypomni Wam greckie wakacje. Skoro nie możemy podróżować to chociaż niech nasze smaki udadzą się w podróż. Sałatka gracka z fetą i oliwkami a do tego dobrze przyprawione klopsiki z mięsa mielonego z łyżką greckiego jogurtu, i pita obowiązkowo. Będzie Wam smakować.
Składniki:
- 1 ogórek
- 4 pomidory
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 150 g fety
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól do smaku
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z domieszką jagnięciny ale może być też wieprzowo-wołowe lub z indyka)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mięsa mielonego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatki:
- jogurt do podania
- pita
Przygotowanie:
Ogórek pokroić na plasterki, pomidora w kostkę, przełożyć do miski, dodać oliwki.
Cebulę pokroić w połowę a następnie w cienkie plasterki, fetę pokroić w kostkę – dodać do sałatki.
Dolać oliwę i sok z cytryny, wsypać oregano i doprawić solą i pieprzem, wymieszać odstawić do lodówki.
Przygotować klopsiki – cebulę posiekać i usmażyć na oleju.
Do miski dodać mięso, bułkę, usmażoną cebulę, jajko, przyprawę, posiekaną natkę i czosnek, sól i pieprz.
Całość dobrze wymieszać ręką.
Z masy formować małe klopsiki i smażyć na oleju z każdej strony.
Podawać jeszcze ciepłe klopsiki z sałatką i łyżką jogurtu oraz kawałkami pity.