Mam nadzieje, że korzystacie ze szparagowego sezonu i objadacie się różnymi szparagowymi daniami. Dziś przepis, który na pewno warto wypróbować a gwarantuję, że wejdzie do Waszego szparagowego menu – sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą.
Dobrze się przechowuje i świetnie sprawdzi się w lunchboxie. Będzie też doskonałym dodatkiem do grilla.
Cztery porcje
Składniki:
- 200 g suchej kaszy jęczmiennej
- 1 pęczek szparagów
- 10 suszonych pomidorów
- 100 g sera feta
- pół pęczka szczypiorku
Sos:
- 4 łyżki oliwy (można użyć tej po pomidorach)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przełożyć do miski i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić stwardniałych końcówek, jak są grube można lekko obrać, ugotować w wodzie do miękkości (ale muszą pozostać al dente). Wyjąć, przelać zimną wodą, obsuszyć i pokroić na kawałki, dodać do kaszy.
Pomidory pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, fetę pokruszyć – dodać do reszty składników, razem z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.