Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą

Mam nadzieje, że korzystacie ze szparagowego sezonu i objadacie się różnymi szparagowymi daniami. Dziś przepis, który na pewno warto wypróbować a gwarantuję, że wejdzie do Waszego szparagowego menu – sałatka z kaszy jęczmiennej ze szparagami, suszonymi pomidorami i fetą.
Dobrze się przechowuje i świetnie sprawdzi się w lunchboxie. Będzie też doskonałym dodatkiem do grilla.

Cztery porcje

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek szparagów
  • 10 suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • pół pęczka szczypiorku

Sos:

  • 4 łyżki oliwy (można użyć tej po pomidorach)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, odsączyć, przełożyć do miski i spulchnić widelcem.
Szparagi pozbawić stwardniałych końcówek, jak są grube można lekko obrać, ugotować w wodzie do miękkości (ale muszą pozostać al dente). Wyjąć, przelać zimną wodą, obsuszyć i pokroić na kawałki, dodać do kaszy.
Pomidory pokroić w drobne paseczki, szczypiorek posiekać, fetę pokruszyć – dodać do reszty składników, razem z oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.


Related Posts

Bakłażan w jogurcie

Bakłażan w jogurcie

Bardzo prosta i małoskładnikowa sałatka, jedna z moich ulubionych, które nigdy chyba mi się nie znudzą. Pieczony bakłażan w jogurcie z dodatkiem pasty tahini, czosnku i natki pietruszki. Sałatka, na którą zawsze chodziłam do Efesu na Niepodległości, tam podają ją z chlebkami pita. To moja […]

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Sałata z pomidorami, grzankami i serem halloumi

Zwykła sałata z pomidorami i ogórkami dzięki dodatkowi chrupiących grzanek i podsmażonego sera halloumi staje się super sałatką, ekscytującą, kulinarną przygodą. Wszystko skąpane w miodow-musztardowym sosie. Moja miłość do halloumi nie słabnie, uwielbiam ten ser i uwielbiam jego obecność w sałatkach. Dwie porcje Czas przygotowania: […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *