Sałatka z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i boczkiem

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i boczkiem

Jeżeli jesteście z tej frakcji co ja i też uważacie, że nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaczki – to z pewnością posmakuje Wam ta sałatka. Jej podstawą są pieczone, chrupiące i dobrze przyprawione ziemniaczki, a dodatkiem jest groszek i usmażony na chrupiąco boczek w musztardowym sosie vinegrette. Obiad idealny i dla wielbicieli sałatek i dla tych co wolą dania konkret.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków dobrych do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • 200 g mrożonego groszku
  • 100 g boczku wędzonego – w cienkich plastrach
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

sos:

  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki.
Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i gotować 5 minut, wyjąć odsączyć i obsuszyć.
Groszek ugotować przez 5 minut, odstawić do odsączenia.
Obsuszone ziemniaki obtoczyć w oliwie, trochę posolić i posypać przyprawą, wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut aż będą rumiane.
W tym czasie usmażyć boczek na patelni na chrupiąco, odsączyć na ręczniku papierowym i połamać na kawałki.
W misce wymieszać składniki sosu, dodać groszek, szczypiorek i boczek – wymieszać.
Na talerzu ułożyć upieczone ziemniaczki, na nie wysypać groszek z boczkiem, podawać od razu.


Related Posts

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem

Sałatka ziemniaczana z burakami i groszkiem to doskonała propozycja sałatki na świąteczny stół.  Dobra alternatywa dla klasycznej sałatki warzywnej ( tu moja wersja z odzysku, czyli sałatka warzywna z wykorzystaniem warzyw po rosole), chyba najpopularniejszej na polskich stołach przy okazji wszelkich okazji. W tej są […]

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem, buraczkami i marchewką w chrzanowym sosie – doskonała propozycja na zbliżające się Święta albo po Świętach – można do niej użyć buraków z gotowania barszczu. Porcje: Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 ziemniaków 3 buraki słoik śledzi wiejskich 1/2 cebuli 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.