Sałatka z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i boczkiem

Sałatka z pieczonymi ziemniakami, groszkiem i boczkiem

Jeżeli jesteście z tej frakcji co ja i też uważacie, że nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaczki – to z pewnością posmakuje Wam ta sałatka. Jej podstawą są pieczone, chrupiące i dobrze przyprawione ziemniaczki, a dodatkiem jest groszek i usmażony na chrupiąco boczek w musztardowym sosie vinegrette. Obiad idealny i dla wielbicieli sałatek i dla tych co wolą dania konkret.

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków dobrych do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
  • 200 g mrożonego groszku
  • 100 g boczku wędzonego – w cienkich plastrach
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku

sos:

  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki.
Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i gotować 5 minut, wyjąć odsączyć i obsuszyć.
Groszek ugotować przez 5 minut, odstawić do odsączenia.
Obsuszone ziemniaki obtoczyć w oliwie, trochę posolić i posypać przyprawą, wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut aż będą rumiane.
W tym czasie usmażyć boczek na patelni na chrupiąco, odsączyć na ręczniku papierowym i połamać na kawałki.
W misce wymieszać składniki sosu, dodać groszek, szczypiorek i boczek – wymieszać.
Na talerzu ułożyć upieczone ziemniaczki, na nie wysypać groszek z boczkiem, podawać od razu.


Related Posts

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Jeżeli przygotowujecie samodzielnie zakwas buraczany do przygotowania barszczu wigilijnego, albo po prostu do picia bo to przecież samo zdrowie i szukacie pomysłu na wykorzystanie buraków z zakwasu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Sałatka z burakami pozostałymi z przygotowania zakwasu, ze śledziem, ziemniakami i jabłkiem […]

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z minimalną ilością składników-  podstawą są tu ziemniaki i wędzony pstrąg, dodatkiem kapary, cebula i koperek oraz sos na bazie śmietany i majonezu doprawiony  chrzanem i sokiem z cytryny. To dowód na to, że kilka dobrych składników robi robotę i nie robić dużych i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *