Jeżeli jesteście z tej frakcji co ja i też uważacie, że nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaczki – to z pewnością posmakuje Wam ta sałatka. Jej podstawą są pieczone, chrupiące i dobrze przyprawione ziemniaczki, a dodatkiem jest groszek i usmażony na chrupiąco boczek w musztardowym sosie vinegrette. Obiad idealny i dla wielbicieli sałatek i dla tych co wolą dania konkret.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków dobrych do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- 200 g mrożonego groszku
- 100 g boczku wędzonego – w cienkich plastrach
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
sos:
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej z ziarnami
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki.
Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i gotować 5 minut, wyjąć odsączyć i obsuszyć.
Groszek ugotować przez 5 minut, odstawić do odsączenia.
Obsuszone ziemniaki obtoczyć w oliwie, trochę posolić i posypać przyprawą, wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 20 minut aż będą rumiane.
W tym czasie usmażyć boczek na patelni na chrupiąco, odsączyć na ręczniku papierowym i połamać na kawałki.
W misce wymieszać składniki sosu, dodać groszek, szczypiorek i boczek – wymieszać.
Na talerzu ułożyć upieczone ziemniaczki, na nie wysypać groszek z boczkiem, podawać od razu.
