Sałatka, która się będzie pięknie prezentowała na świątecznym stole, świetny pomysł na przekąskę albo przystawkę na uroczystym, świątecznym obiedzie.
Sałatka na bazie rukoli z gruszkami, chrupiącym boczkiem, granatem i płatkami migdałowymi. Lekka, pyszna, elegancka i efektowna. W opozycji do ciężkich dań, pieczonych mięs będzie fajnym urozmaiceniem światecznego stołu. Świetna też na imprezę, świąteczne spotkanie z przyjaciółmi czy też sylwestra.
A tu znajdziecie więcej pomysłów na sałatki na święta i wigilię
Wesołego biesiadowania w gronie najbliższych Wam życzę.
SAŁATKA Z GRUSZKAMI, BOCZKIEM I GRANATEM
SKŁADNIKI:
- Miks sałata z rukolą (albo rukola sama lub niewielkim dodatkiem innych sałat)
- 150 g wędzonego boczku bardzo cienko pokrojonego
- 1 twarda gruszka
- garść płatków migdałowych
- nasiona z połowy granatu
- SOS
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1/4 łyżeczki solu
- 5 łyżek oliwy
WYKONANIE
Boczek podsmażyć na chrupko na suchej patelni, odłożyć na ręcznik papierowy, jak ostygnie pokruszyć na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.
Składniki sosy wymieszać. Połową sosu zalać sałatę i bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć na talerz/półmisek.
Gruszkę pokroić w cienkie plasterki ułożyć na sałacie, na to wysypać pokrusozny boczek i skroić posozałym sosem.
wierzch posypać płatkami migadałowymi i pestkami granatu.