Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka, która się będzie pięknie prezentowała na świątecznym stole, świetny pomysł na przekąskę albo przystawkę na uroczystym, świątecznym obiedzie.

Sałatka na bazie rukoli z gruszkami, chrupiącym boczkiem, granatem i płatkami migdałowymi. Lekka, pyszna, elegancka i efektowna. W opozycji do ciężkich dań, pieczonych mięs będzie fajnym urozmaiceniem światecznego stołu. Świetna też na imprezę, świąteczne spotkanie z przyjaciółmi czy też sylwestra.

A tu znajdziecie więcej pomysłów na sałatki na święta i wigilię

Wesołego biesiadowania w gronie najbliższych Wam życzę.

SAŁATKA Z GRUSZKAMI, BOCZKIEM I GRANATEM

SKŁADNIKI:

  • Miks sałata z rukolą (albo rukola sama lub niewielkim dodatkiem innych sałat)
  • 150 g wędzonego boczku bardzo cienko pokrojonego
  • 1 twarda gruszka
  • garść płatków migdałowych
  • nasiona z połowy granatu
  • SOS
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki solu
  • 5 łyżek oliwy

WYKONANIE

Boczek podsmażyć na chrupko na suchej patelni, odłożyć na ręcznik papierowy, jak ostygnie pokruszyć na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni.

Składniki sosy wymieszać. Połową sosu zalać sałatę i bardzo delikatnie wymieszać, przełożyć na talerz/półmisek.

Gruszkę pokroić w cienkie plasterki ułożyć na sałacie, na to wysypać pokrusozny boczek i skroić posozałym sosem.

wierzch posypać płatkami migadałowymi i pestkami granatu.

sałatka-gruszka-rukola-boczek-granat


Related Posts

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Sałatka z truskawkami i kozim serem

Najlepsza propozycja na tę porę roku – sałatka z truskawkami, kozim serem i karmelizowanymi orzechami. Lekka, letnia, sezonowa i bombowa w smaku. Podstawą sałatki jest rukola, której lekko gorzki smak świetnie się komponuje ze słodką, soczystą truskawką. Zarówno rukola jak też truskawki bardzo się lubią […]

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Sałata z jajkiem, łososiem i avocado

Lekka, wiosenna sałatka, która doskonale będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Sałata z jajkiem, łososiem i avocado w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i szczypiorku. Wygląda pięknie, smakuje wybornie i dostarcza wiele zdrowych tłuszczy (ryba i łosoś). Warto świąteczny stół, pełen zwykle cieżkich dań (mięs, […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *