Lekka, wiosenna sałatka, która doskonale będzie się prezentowała na wielkanocnym stole. Sałata z jajkiem, łososiem i avocado w jogurtowo-majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i szczypiorku. Wygląda pięknie, smakuje wybornie i dostarcza wiele zdrowych tłuszczy (ryba i łosoś). Warto świąteczny stół, pełen zwykle cieżkich dań (mięs, wędlin) uzupełnić taką lżejszą sałatką. Tu też polecam inne sałatki z bloga, które doskonale sprawdzą się na wielkanocnych stołach np: ziemiaczana sałatka z burakami i łososiem, warzywna sałatka z ziemniakami, groszkiem i burakami
Sałatka ma jeszcze jedną, niewątpliwą zaletę – jest bardzo szybko w przygotowaniu, wystarczy 10 minut na jej przygotowanie . Będzie też dobrym pomysłem na szybki lunch, czy nawet śniadanie dla osób dbających o linię.
Sałata z jajkiem, łososiem i avocado
SKŁADNIKI:
2 porcje
- 2 sałaty rzymskie albo 1 sałata masłowa (lub mieszanka sałat)
- 2 jajka
- 150 g wędzonego łososia
- 1 avocado
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- SOS
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżczka musztardy dijon z ziarnami
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ugotować jajka na miękko.
Sałatę umyć i obsuszyć. Ułożyć na talerzach.
Na sałacie rozłożyć kawałki łososia i avocado pokrojone na plasterki.
Na talerzu ułożyć przekrojone jajko na miekko.
Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, posypać szczypiorkiem.