Zaczął się maj, a to oznacza oczywiście szparagi w każdej postaci. Ja najczęściej na początku sezonu zajadam się nimi w postaci najprostszej – zgrillowane na patelni z odbrobiną parmezanu i opcjonalnie dodatkiem jajka. Po pierwszym nasyceniu lądują w innych daniach- zapiekankach, makaronach i oczywiście sałatkach. Dziś sałatka z kaszą jęczmienną z dodatkiem grillowanej cukini i szparagów. Warzywa są lekki zgrillowane, jędrne i sprężyste, kasza daje pożywną podstawę i zapełnia brzuch a do tego dodatek słonawej fety i sosu koperkowego z czosnkiem. Lekko, wiosennie ale nikt po takiej sałatce nie zostanie głodny.
Korzystajcie ze szparagów bo chwila i ich nie będzie, trzeba się nacieszyć nimi w różnej postaci, ja oczywiście namawiam też na inne sałatki ze szparagami
SAŁATKA Z KASZĄ, SZPARAGAMI I CUKINIĄ
SKŁADNIKI:
- 1 woreczek kaszy jęczmiennej
- 1 pęczek szparagów
- średnia, jędrna cukinia
- 100 gr sera feta
- 2 łyżki oliwy do smażenia warzyw
- SOS
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól,pieprz do smaku (obficie)
WYKONANIE:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, przełożyć do miski, zalać 1 łyżką oliwy, wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Szparagi umyć, odkroić twarde koncówki, w razie konieczności obrać. Cukinię pokroić na nieduże kawałki – warzywa obtoczyć w oliwie, lekko posolić i usmażyć na patelni grillowej. Przełożyć do kaszy.
Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę, dobrze wymieszać, pokruszyć fetę i delkiatnodstawić na minimum 30 minut do lodówki.