Sałatka z kaszą, szparagami i cukinią

Sałatka z kaszą, szparagami i cukinią

Zaczął się maj, a to oznacza oczywiście szparagi w każdej postaci. Ja najczęściej na początku sezonu zajadam się nimi w postaci najprostszej – zgrillowane na patelni z odbrobiną parmezanu i opcjonalnie dodatkiem jajka. Po pierwszym nasyceniu lądują w innych daniach- zapiekankach, makaronach i  oczywiście sałatkach. Dziś sałatka z kaszą jęczmienną z dodatkiem grillowanej cukini i szparagów. Warzywa są lekki zgrillowane, jędrne i sprężyste, kasza daje pożywną podstawę i zapełnia brzuch a do tego dodatek słonawej fety i sosu koperkowego z czosnkiem. Lekko, wiosennie ale nikt po takiej sałatce nie zostanie głodny.

Korzystajcie ze szparagów bo chwila i ich nie będzie, trzeba się nacieszyć nimi w różnej postaci, ja oczywiście namawiam też na inne sałatki ze szparagami

SAŁATKA Z KASZĄ, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

SKŁADNIKI:

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 pęczek szparagów
  • średnia, jędrna cukinia
  • 100 gr sera feta
  • 2 łyżki oliwy do smażenia warzyw
  • SOS
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól,pieprz do smaku (obficie)

WYKONANIE:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, przełożyć do miski, zalać 1 łyżką oliwy, wymieszać  i odstawić do przestudzenia.

Szparagi umyć, odkroić twarde koncówki,  w razie konieczności obrać. Cukinię pokroić na nieduże kawałki – warzywa obtoczyć w oliwie, lekko posolić i usmażyć na patelni grillowej. Przełożyć do kaszy.

Składniki sosu wymieszać, zalać sałatkę, dobrze wymieszać, pokruszyć fetę i delkiatnodstawić na minimum 30 minut do lodówki.

sałatka-z-kasza-jeczmienna-szparagi-cukinia



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.