Lubicie, jecie cukinię na surowo? Jeżeli nie próbowaliście jeszcze, to zachęcam, bo surowa cukinia jest przyjemnie chrupka i świetnie sprawdza się w sałatkach i surówkach. Można ją pokroić na cienkie plasterki, dodać czerwoną cebulkę i wymieszać z pesto – szybka surówka gotowa, którą lubię zajadać latem do różnych dań. Dziś też w roli głównej cukinia na surowo, w sałatce z fetą. Posiekana sałata z pokrojoną w kosteczki cukinią, dymką, z sosem cytrynowo-musztardowym, dużą ilością koperku i pokruszoną lub posiekaną fetą. Lekka przekąska albo dodatek do obiadu w charakterze surówki. Orzeźwiająca i chrupiąca. Świetnie sprawdzi się do dań z grilla.
A tu kilka pomysłów na inne sałatki do grilla
Sałata z cukinią i fetą
Składniki:
- 1/2 sałaty lodowej
- 1 cukinia
- 2 cebule dymki (można ze szczypiorkiem)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- pęczek koperku
- 150 g sera feta
- sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól ,pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatę posiekać na drobno, cukinię pokroić w drobną kosteczkę, cebulki i szczypiorek z dymku posiekać, fetę pokruszyć albo pokroić w kosteczkę.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
Zalać sosem składniki sałatki, wymieszać.