Pantesca to kwintesencja włoskiego podejścia do kuchni i gotowania – kilka prostych składników ale najlepszej jakości i powstaje danie doskonałe. Ta klasyczna włoska sałatka, oprócz tego że pyszna i małoskładnikowa jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Ideał? Sprawdźcie sami:)
W jej skład wchodzą składniki, które prawdopodobnie macie w domu i nawet nie musicie wychodzić na zakupy- ziemniaki, czerwona cebula, pomidory, kapary i oliwki. Oczywiście najlepiej zrobić ją w sezonie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze. Do tego sos na bazie dobrej oliwy i octu winnego i to wszystko. Sałatka jest najlepsza jak trochę postoi i wszystkie składniki się dobrze przegryzą.
A jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane to na blogu znajdziecie wiele inspiracji.
WŁOSKA SAŁATKA PANTESCA
SKŁADNIKI:
- 5-6 ziemniaków sałatkowych
- 3 pomidory ( lub 3 garście pomidorków koktajlowych)
- 3/4 szklanki oliwek zielonych bez pestek
- 3 łyżki kaparów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- trochę soku z cytryny
- SOS
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić i obrać, pokroić w kostkę.
Pomidory pokroić w ósemki ( koktajlowe na pół).
Cebulę posiekać – drobno lub jak lubicie większe kawałki do w piórka. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Kapary odsączyć z zalewy, oliwki przekroić na pół. Dodać do ziemniaków razem z cebulą. Posypać oregano, posolić i popieprzyć.
Polać oliwą i octem, dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.