Włoska sałatka pantesca

Włoska sałatka pantesca

Pantesca to kwintesencja włoskiego podejścia do kuchni i gotowania – kilka prostych składników ale najlepszej jakości i powstaje danie doskonałe. Ta klasyczna włoska sałatka, oprócz tego że pyszna i małoskładnikowa jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Ideał? Sprawdźcie sami:)

W jej skład wchodzą składniki, które prawdopodobnie macie w domu i nawet nie musicie wychodzić na zakupy- ziemniaki, czerwona cebula, pomidory, kapary i oliwki. Oczywiście najlepiej zrobić ją w sezonie, kiedy pomidory są najsmaczniejsze. Do tego sos na bazie dobrej oliwy i octu winnego i to wszystko. Sałatka jest najlepsza jak trochę postoi i wszystkie składniki się dobrze przegryzą.

A jeżeli lubicie sałatki ziemniaczane to na blogu znajdziecie wiele inspiracji.

włoska-sałatka-pantesca

WŁOSKA SAŁATKA PANTESCA

SKŁADNIKI:

  • 5-6 ziemniaków sałatkowych
  • 3 pomidory ( lub 3 garście pomidorków koktajlowych)
  • 3/4 szklanki oliwek zielonych bez pestek
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • trochę soku z cytryny
  • SOS
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE:

Ziemniaki ugotować w skórkach, ostudzić i obrać, pokroić w kostkę.

Pomidory pokroić w ósemki ( koktajlowe na pół).

Cebulę posiekać – drobno lub jak lubicie większe kawałki do w piórka. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Kapary odsączyć z zalewy, oliwki przekroić na pół. Dodać do ziemniaków razem z cebulą. Posypać oregano, posolić i popieprzyć.

Polać oliwą i octem, dobrze wymieszać, odstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

włoska-sałatka-pantesca

 

 


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *