Znowu styczeń, znowu tłumy na silowniach, i znowu rosną zapytania o fit sałatki. Sałatki z założenia są zdrowe i mniej kaloryczne niż klasyczne polskie obiady ale niektóre mogą być bardziej fit od innych. Tak jak dzisiejsza propozycja czyli lekka sałatka z kurczakiem, kalarepką i ogórkiem z pysznym sosem na sposób azjatycki. Kurczak jest uprzednio zamarynowany w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem, upieczony i porwany na kawałki. W skład sosu wchodzi sos sojowy, miód, chilli, czosnek i pasta tahini. Do tego chrupiąca kalarepka i orzeźwiający ogórek pokrojone na cienkie paseczki. Całość posypana orzeszkami ziemnymi i szczypiorkiem. Jest lekko, jest rześko, jest trochę ostro, orientalnie i pysznie.
A jak szukacie przepisów na lekkie i dietetyczne sałatki to znajdziecie ich na blogu sporo, pod tagiem fit sałatki
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, KALAREPKĄ I OGÓRKIEM
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża kalarepka
- 1 długi ogórek
- szczypiorek z 2 dymek
- duża garść orzeszków ziemnych
- SOS:
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka pasty tahini
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju z chilli
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W plastikowym, zamykanym pudelku wymieszac sos sojowy, imbir i czosnek, dodać pierwszi kurczaka, lekko posolić, obtoczyć w marynacie i zostawić na minimum godzinę, ale najlepiej na noc w lodówce. Następnie kurczaka owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut, odłożyć w folii do wystygnięcia.
Kalarepke pokroić w cienkie plasterki a następnie w paseczki. Ogórka pokroić w plasterki i potem w paski. Przełożyć do miski.
Kurczaka porwać na kawałki, szczypiorek grubo posiekać, dodać do warzyw razem z orzeszkami.
Składniki sosu wymieszać w misce, zalać sałatkę, dobrze wymieszać.