Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro

Kapusta pekińska na ostro z dodakiem chilli, czosnku i sosu sojowego to doskonały dodatek do wszystkich dań azjatyckich. Kapusta jest na surowo, ale po zamarynowaniu w soli robi się miękka, następnie zalewa się ją sosem z rozgrzanym olejem, który sprawia że przyprawy ( chilli i papryka) nabierają niesamowitego aromatu. Super będzie pasowało do wszelkich dań mięsnych i wegetariańskich na sposób chiński, może też stanowić samoedzielną przekąskę, na mały głodek.

A jak lubiecie dania i smaki azjatyckie to koniecznie wypróbujcie też inne dodatki: koreańskie ogórki na ostro lub surówke z kapusty z pomarańczowym sosem

Kapusta pekińska na ostro

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 ząbli czosnku
  • szczypiorek z 2 dymek
  • świeże chilli pokrojone w plasterki lub mniejsze kawałki ( można pominąć i dać więcej płatków chilli)
  • 1 łyżka płatków chilli – ja użyłam papryki gochugaru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego ( jak nie macie dajcie więcej sosu sojowego albo jakis inny chiński sos np grzybowy, słodko kwaśny etc)

Przygotowanie:

Kapustę przekroić wzdłóz na pół, wyciąć głąb  i potem każdą połowę przekroić wzdłoż na 6 albo 8 części ( jak większa to na osiem) i potem te długie paski na pół w poprzek. Kapustę przełożyć do większej miski, zalać wodą i umyć, wodę dobrze oddcedzić i następnie obficie posolić kapustę i wymasować, odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dokładnie ocisnąć kapstę w rękach z wody, przełożyć do miski. Kapusta musi być bardzo dobrze wycisnięta w rękach, żeby pozbyć się całej wody.

Czosnek i chilli posiekać na cienkie plasterki, szczypiorek pokroic w 1 cm kawałki. Szczypiorek i chilli przełożyć do kapusty.

Do miseczki przełożyć czosneki płatki chilli. W garnku rozgrzać olej i następnie rozgrzany olej przelać do miseczki, wymieszać z chilli i czosnkiem, dodac cukier i sosy, wymieszać, dodać do kapusty i całość dobrze wymieszać.

kapusta-pekińska-na-ostro


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Surówka z brokułów z domowym majonezem

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z imbirem,  jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały dodatek […]

Surówka z kapusty i ogórka

Surówka z kapusty i ogórka

Prosta surówka z kapusty i ogórka, z dodatkiem słodko- kwaśnego sosu i ziół – szczypiorku i koperku. Lekka i rześka w smaku, sprawdzi się jako dodatek do obiadu z każdego rodzaju mięsem lub rybą. Składniki: 1/4 – 1/2 główki kapusty (w zależności od wielkości)1 ogórek2 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *