Kapusta pekińska na ostro z dodakiem chilli, czosnku i sosu sojowego to doskonały dodatek do wszystkich dań azjatyckich. Kapusta jest na surowo, ale po zamarynowaniu w soli robi się miękka, następnie zalewa się ją sosem z rozgrzanym olejem, który sprawia że przyprawy ( chilli i papryka) nabierają niesamowitego aromatu. Super będzie pasowało do wszelkich dań mięsnych i wegetariańskich na sposób chiński, może też stanowić samoedzielną przekąskę, na mały głodek.
A jak lubiecie dania i smaki azjatyckie to koniecznie wypróbujcie też inne dodatki: koreańskie ogórki na ostro lub surówke z kapusty z pomarańczowym sosem
Kapusta pekińska na ostro
Składniki:
na 4 porcje
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 ząbli czosnku
- szczypiorek z 2 dymek
- świeże chilli pokrojone w plasterki lub mniejsze kawałki ( można pominąć i dać więcej płatków chilli)
- 1 łyżka płatków chilli – ja użyłam papryki gochugaru
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego ( jak nie macie dajcie więcej sosu sojowego albo jakis inny chiński sos np grzybowy, słodko kwaśny etc)
Przygotowanie:
Kapustę przekroić wzdłóz na pół, wyciąć głąb i potem każdą połowę przekroić wzdłoż na 6 albo 8 części ( jak większa to na osiem) i potem te długie paski na pół w poprzek. Kapustę przełożyć do większej miski, zalać wodą i umyć, wodę dobrze oddcedzić i następnie obficie posolić kapustę i wymasować, odstawić na 20 minut.
Po tym czasie dokładnie ocisnąć kapstę w rękach z wody, przełożyć do miski. Kapusta musi być bardzo dobrze wycisnięta w rękach, żeby pozbyć się całej wody.
Czosnek i chilli posiekać na cienkie plasterki, szczypiorek pokroic w 1 cm kawałki. Szczypiorek i chilli przełożyć do kapusty.
Do miseczki przełożyć czosneki płatki chilli. W garnku rozgrzać olej i następnie rozgrzany olej przelać do miseczki, wymieszać z chilli i czosnkiem, dodac cukier i sosy, wymieszać, dodać do kapusty i całość dobrze wymieszać.