Szukacie pomysłów na świąteczne sałatki? Na blogu znajdziecie mnóstwo inspiracji a dodatkowo dziś wpada nowy pomysł. Lekka, świąteczna sałata z burakami, mandarynką i grillowanym halloumi, z dodatkiem włoskich orzechów w musztardowo-miodowym sosie z dodatkiem soku z mandarynki. Znane i tradycyjne świąteczne smaki ale w niecodziennym połączeniu. Jak myślicie że burak i mandarynka do siebie nie pasują to musicie jej spróbować i się przekonać.
Sałatka będzie super przeciwwagą do cięższych światecznych dań i pieczonych mięs. Świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym, pieknie też się będzie prezentować na szwedzkim stole podczas sylwestrowych szaleństw. Halloumi można zastąpić innymi serami ( szczeólnie jak sałatka będzie stała) – ser kozi albo camambert sprawdzi się tu doskonale. Wesołych Świąt!
A tu znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne sałatki
Sałatka z burakami, mandarynką i halloumi w mandarynkowo-musztardowym sosie
Składniki na 2 porcje:
- 1 główka sałaty maślanej lub miks sałat
- 2 mandarynki
- 2 gotowane buraki
- opakowanie sera halloumi
- garść orzechów włoskich
- SOS
- sok z połowy mandarynki
- 1/2 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon z ziarnami gorczycy)
- 1/2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Sałatę umyć i rozłożyć na półmisku.
Buraki i mandarynki pokroić na plasterki, rozłożyć na sałacie.
Składniki sosu wymieszać dokładnie na jednolity sos.
Halloumi pokroić w plasterki, każdy plasterek przekroić skośnie na pół. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć halloumi ( najlepiej to zrobić na patelni grillowej). Usmażone halloumi rozłożyć na sałatce.
Całość skropić sosem i posypać orzechami.