Sałatka z burakami, ciecierzycą, soczewicą i serem halloumi

Sałatka z burakami, ciecierzycą, soczewicą i serem halloumi

Zdrowa, pełna żelaza i białka sałatka z burakami, ciecierzycą i soczewicą z podsmażonym serem halloumi, który świetnie kontrastuje ze słodkością buraczków. Dobra do zjedzenia na ciepło, jak też na zimno. Pełnowartościowy obiad.

Porcje: 4

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 ugotowne buraki
  • pół czerwonej cebuli
  • pół pęczka koperku
  • halloumi (200 g)

sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sol, pieprz

Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć.

Ciecierzycę odsączyć na sitku.

Buraki pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.

Halloumi pokroić w plastry – usmażyć na patelni na łyżce oliwy.

Składniki sosy wymieszać w słoiku.

Soczewice wymieszać z ciecierzycą, buraczkami, cebulą, posiekanym koperkiem, dodać sos i zmieszać.

Rozłożyć na talerze, na każdej porcji położyć kilka kawałków halloumi.


Related Posts

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą

Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport. Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i […]

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]



1 thought on “Sałatka z burakami, ciecierzycą, soczewicą i serem halloumi”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.