Zdrowa, pełna żelaza i białka sałatka z burakami, ciecierzycą i soczewicą z podsmażonym serem halloumi, który świetnie kontrastuje ze słodkością buraczków. Dobra do zjedzenia na ciepło, jak też na zimno. Pełnowartościowy obiad.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 ugotowne buraki
- pół czerwonej cebuli
- pół pęczka koperku
- halloumi (200 g)
sos:
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sol, pieprz
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odsączyć.
Ciecierzycę odsączyć na sitku.
Buraki pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
Halloumi pokroić w plastry – usmażyć na patelni na łyżce oliwy.
Składniki sosy wymieszać w słoiku.
Soczewice wymieszać z ciecierzycą, buraczkami, cebulą, posiekanym koperkiem, dodać sos i zmieszać.
Rozłożyć na talerze, na każdej porcji położyć kilka kawałków halloumi.
Moje smaki!
Ser i buraczki, to idealna para…