Sałatka z kaszą quinoa, papryką, ogórkiem i ciecierzycą w sosie cytrynowo-pietruszkowym. Zdrowa przekąska albo drugie śniadanie, świetna w opcji na wynos, zniesie każdy transport.
Quinoa czyli komosa ryżowa to jedna z najzdrowszych kasz – bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Jest produktem bezglutenowym i ma niski indeks glikemiczny- więc jest świetna dla osób na dietach. Ma specyficzny, lekko orzechowy smak, nie wszystkim pasuje ale w tym połączeniu będzie świetna dla tych co nie próbowali (nie mówiąc już o tych co lubią).
Porcje: 4
Czas przygotowania: 25
Składniki:
- 1 szklanka suchej kaszy quinoa
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 czerwonej cebuli
sos:
- sok z połowy cytryny
- 1/5 szklanki oliwy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości (ok 15 minut, na wolnym ogniu i potem odstawić pod przykryciem na 5 minut).
W czasie jak kasza się gotuje pokroić ogórek i paprykę w kawałki, cebulkę drobno posiekać, odsączyć ciecierzycę.
Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Kaszę spulchnić widelcem, przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, zalać sosem i wymieszać.
Najlepsza jak się przegryzie w lodówce.
w sam raz na lunch do pracy 😉