Propozycja imprezowa: sałatka z tuńczykiem z ciecierzycą, cebulką i fetą w limonkowo-musztardowym sosie do podania w liściach sałaty jako indywidualne porcje do ręki. Można też zawinąć sałatę i zrobić z niej wrapy z sałatką w środku.
Porcje: 8
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
- 1 puszka ciecierzycy
- dwie garści oliwek czarnych
- 1 mała papryka czerwona
- pół czerwonej cebuli
- 100 g fety
- pół pęczka natki pietruszki
- liście sałaty do podania
sos:
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Cebulę i natkę drobno posiekać, oliwki pokroić na plasterki, fetę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w drobną kosteczkę.
Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić.
Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki.
W słoiku rozmieszać dokładnie składniki sosu i zalać nimi sałakę.
Delikatnie wszystko wymieszać.
Podawać na liściach sałaty – można ułożyć na talerzy jako indywidualne porcje, albo zawinąć i zrobić wrapy sałatowe.