Lekka, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka z paluszkami krabowymi, avocado i ogórkiem z dodatkiem prażonych pestek ogórka. To była swego czasu moja ulubiona sałatka, którą robiłam na okrągło. Spróbujcie – lekki lunch albo drugie śniadanie.
Porcje: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
- 4 garście mieszanki sałat (albo sałaty ulubionego rodzaju)
- 8 paluszków krabowych
- 2 avocado
- 1 ogórek
- duża garść pestek słonecznika
sos:
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę umyć, wysuszyć i przełożyć do miski.
Paluszki pokroić na kawałki, avocado obrać i pokroić w kostkę, ogórka pokroić w cienkie plasterki – dodać do sałaty.
Patelnię rozgrzać, prażyć słonecznik bez tłuszczu aż się lekko zarumieni.
W słoiku umieścić sok z cytryny, miód, sól i pieprz – wymieszać łyżeczką, dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać dokładnie sos.
Sosem polać składniki, delikatnie wymieszać, przełożyć na talerze, posypać pestkami.
