Sałatka z ryżem, łososiem, avocado i ogórkiem – idealna do spakowanie na lunch do pracy. Lekka ale pożywna, rześka w smaku dzięki ogórkowi i limonce, z chrupiącymi pestkami słonecznika.
Sałatka z ryżem, łososiem i avocado
Porcje:3
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- 150 g ryżu
- 1 puszka łososie w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)
- 1 avocado
- 1 ogórek
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki ziaren słonecznika
sos:
- sok z limonki i trochę otartej skórki
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Ryż ugotować (ważne żeby nie rozgotować więc warto gotować trochę krócej niż w instrukcji) odstawić do ostygnięcia. Można też użyć resztek ryżu.
Ogórka obrać, nakroić wzdłuż w kształt krzyżyka i pokroić w grube plasterki, avocado pokroić w kostkę.
Łososia odsączyć i rozdrobnić. Szczypiorek posiekać.
Rozgrzać patelnię i uprażyć pestki słonecznika.
W słoiku wymieszać składniki sosu.
W misce umieścić wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać.