Sałatka z ryżem, łososiem i avocado

Sałatka z ryżem, łososiem i avocado

Sałatka z ryżem, łososiem, avocado i ogórkiem – idealna do spakowanie na lunch do pracy. Lekka ale pożywna, rześka w smaku dzięki ogórkowi i limonce, z chrupiącymi pestkami słonecznika.
Sałatka z ryżem, łososiem i avocado

Porcje:3

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 1 puszka łososie w sosie własnym (można zastąpić tuńczykiem)
  • 1 avocado
  • 1 ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki ziaren słonecznika

sos:

  • sok z limonki i trochę otartej skórki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Ryż ugotować (ważne żeby nie rozgotować więc warto gotować trochę krócej niż w instrukcji) odstawić do ostygnięcia. Można też użyć resztek ryżu.

Ogórka obrać, nakroić wzdłuż w kształt krzyżyka i pokroić w grube plasterki, avocado pokroić w kostkę.

Łososia odsączyć i rozdrobnić. Szczypiorek posiekać.

Rozgrzać patelnię i uprażyć pestki słonecznika.

W słoiku wymieszać składniki sosu.

W misce umieścić wszystkie składniki, polać sosem i wymieszać.


Related Posts

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Sałatka z burakami z zakwasu i śledziem

Jeżeli przygotowujecie samodzielnie zakwas buraczany do przygotowania barszczu wigilijnego, albo po prostu do picia bo to przecież samo zdrowie i szukacie pomysłu na wykorzystanie buraków z zakwasu to dzisiejszy przepis jest dla Was. Sałatka z burakami pozostałymi z przygotowania zakwasu, ze śledziem, ziemniakami i jabłkiem […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *