Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i suszonymi pomidorami

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i suszonymi pomidorami

Idealna na śniadanie sałatka ze szpinakiem i sałatą z dodatkiem jajka i suszonych pomidorów w sosie z dodatkiem musztardy i kaparów. Najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami.

2 porcje

Składniki:

  • dwie garście sałaty (albo mieszanki sałat)
  • 2 garście szpinaki
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kaparów
  • trochę pokruszonego chilli do posypania (opcjonalnie)

sos:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Sałatę i szpinak  umyć i wysuszyć. Przełożyć do miski.

W garnku zagotować wodę.

Składniki sosy dokładnie zmieszać (można zblendować), polać nimi liście sałaty i szpinak- nadwyżkę sosu można wykorzystać do kolejnej sałatki.

Sałatę i szpinak wyłożyć na dwa talerze.

Na wierzch wyłożyć suszone pomidory i posypać kaparami.

Ugotować jajka w koszulce – tu można posłużyć się dowolną techniką, ja do wody dodaję trochę octu, potem jak woda się zagotuje to robię łyżką wir i na środek delikatnie wylewam jajko. Gotuję ok 2 minut aż białko się zetnie, wyjąć jajo delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, delikatnie pozbyć się ogonów z jajka i lekko przestudzić i przełożyć jajko na talerz z sałatą.

Posypać chilli i podawać z grzankami z chleba.


Related Posts

Sałatka z boczkiem i avocado

Sałatka z boczkiem i avocado

Sałatka z chrupiącym boczkiem, avocado i pomidorkami na bazie sałaty. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie świetna jako przystawka przed głównym daniem, albo na imprezie na szwedzkim stole.Z dodatkiem grzanki może stanowić obiad lub lunch na wynos. […]

Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka z gruszkami, boczkiem i granatem

Sałatka, która się będzie pięknie prezentowała na świątecznym stole, świetny pomysł na przekąskę albo przystawkę na uroczystym, świątecznym obiedzie. Sałatka na bazie rukoli z gruszkami, chrupiącym boczkiem, granatem i płatkami migdałowymi. Lekka, pyszna, elegancka i efektowna. W opozycji do ciężkich dań, pieczonych mięs będzie fajnym […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *