Idealna na śniadanie sałatka ze szpinakiem i sałatą z dodatkiem jajka i suszonych pomidorów w sosie z dodatkiem musztardy i kaparów. Najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami.
2 porcje
Składniki:
- dwie garście sałaty (albo mieszanki sałat)
- 2 garście szpinaki
- 10 suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 3 łyżki kaparów
- trochę pokruszonego chilli do posypania (opcjonalnie)
sos:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka octu winnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę i szpinak umyć i wysuszyć. Przełożyć do miski.
W garnku zagotować wodę.
Składniki sosy dokładnie zmieszać (można zblendować), polać nimi liście sałaty i szpinak- nadwyżkę sosu można wykorzystać do kolejnej sałatki.
Sałatę i szpinak wyłożyć na dwa talerze.
Na wierzch wyłożyć suszone pomidory i posypać kaparami.
Ugotować jajka w koszulce – tu można posłużyć się dowolną techniką, ja do wody dodaję trochę octu, potem jak woda się zagotuje to robię łyżką wir i na środek delikatnie wylewam jajko. Gotuję ok 2 minut aż białko się zetnie, wyjąć jajo delikatnie za pomocą łyżki cedzakowej na talerz, delikatnie pozbyć się ogonów z jajka i lekko przestudzić i przełożyć jajko na talerz z sałatą.
Posypać chilli i podawać z grzankami z chleba.