Mam wrażenie, że cykoria nie jest specjalnie popularną sałatą u nas. Nie wiem czy chodzi o dostępność, czy bardziej o lekko goryczkowy smaczek. Warto jednak dodać ją do jadłospisu, bo połączona z właściwymi dodatkami, które zrównoważą tę goryczkę będzie pyszna. Ja najbardziej lubię ją łączyć z pleśniowymi serami, owocami, miodem i orzechami. Lubię też ją zapiekaną, lub duszoną, co prawda najzdrowsza jest chrupana na surowo, ale moim zdaniem lekka obróbka termiczna poprawia jej smak, więc coś za coś.
Warto też ją zajadać ze względu na właściwości prozdrowotne. Cykoria zawiera wiele witam i minerałów, wspiera także działanie wątroby, przyczynia się do ochrony jelit i generalnie dobrze wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy. Wkraczamy w okres zimowy, gdzie generalnie proporcjonalnie do spadku dostępności, wzrasta zapotrzebowanie na świeże i dostarczające witamin warzywa, więc pamiętajcie o skromnej cykorii.
A co do naszej sałatki z cykorią – mamy tu jeszcze ser pleśniowy, jabłko i orzechy a wszystko polane jest miodowym sosem vinegret. Cykoria jest tu lekko zgrillowana, ale można też oczywiście zostawić ją na surowo. Jeżeli chodzi o modyfikacje to spokojnie można jabłko zastąpić gruszką, a nerkowce orzechami włoskimi – właściwie nawet pasowałyby bardziej ale akurat nie miałam. Sałatka jest pyszna i elegancka i świetnie się sprawdzi w nadchodzącym okresie świątecznym.
A tu więcej inspiracji na świąteczne sałatki
Sałatka z cykorią i serem pleśniowym
Składniki na 2 porcje:
- 2 garście miksu sałat
- 2 cykorie
- 1 jabłko
- 100 g sera pleśniowego typy brie
- garść nerkowców albo orzechów włoskich
- łyżeczka oliwy do posmażenia cykorii
- SOS
2 łyżeczki octu balsamicznego - 3 łyzki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- sól/pieprz do smaku
Wykonanie:
Cykorie pokroić na ćwiartki, rozgrzać patelnię grillową, podsmażyć cykorię do lekkiego zarumienia, lekko posolić.
Składniki sosu wymieszać, nerkowce podsmażyć na suchej patelni.
Jabłko pokroić w cienkie półplasterki, ser w kawałki.
Miks sałat wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze, na to ułożyć cykorie, ser i jabłka, posypać orzechami i skropić resztą sosu,