Ziemniaczana sałatka ze śledziem, buraczkami i marchewką w chrzanowym sosie – doskonała propozycja na zbliżające się Święta albo po Świętach – można do niej użyć buraków z gotowania barszczu.
Porcje:
Czas przygotowania: 50 minut
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 3 buraki
- słoik śledzi wiejskich
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Buraki upiec w piekarniku w foli aluminiowej ( lub użyć już ugotowanych ze sklepu lub pozostałości po gotowaniu barszczu).
Ziemniaki ugotować w mundurkach i ostudzić.
Buraki i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć, śledzia pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka lub kosteczkę, dodać trochę soku z cytryny i wymieszać.
Składniki sosu umieścić w misce i wymieszać.
Na półmisku ułożyć marchewkę, ziemniaki, buraki i śledzia, posypać cebulą i polać sosem. Można też wymieszać wszystkie składniki – będzie smaczniejsza chociaż mniej estetyczna:)