Sałatka z warzyw z rosołu

Sałatka z warzyw z rosołu

W każdym polskim domu prędzej czy później pojawia się problem – co zrobić z warzywami z rosołu. Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest tu sałatka warzywna, zwana sałatką polską bo chyba każdy Polak ją kiedyś jadł i jest to najbardziej popularna sałatka w Polsce. Ja też najczęściej warzywa z rosołu wykorzystuję robiąc tę sałatkę ale robię ja na swój sposób – dodając kukurydzę, jabłko i przyprawę curry.

Sałatka z warzyw z rosołu

Porcje: 5-6

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki;

  • Porcja warzyw z rosołu – marchewki, seler i pietruszka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • pęczek koperku

sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalego
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cutryny
  • ½ łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajko ugotować na twardo.

Warzywa z rosołu, ugotowane jajko i obrane jabłko pokroić w drobną kosteczkę.

Kukurydzę odsączyć.

Szczypiorek posiekać.

Składniki przełożyć do miski.

Wszystkie składniki sosu wymieszać a następnie przelać do warzyw, wymieszać.


Related Posts

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Surówka z brokułów z domowym majonezem i jagodami goji

Warzywa jedzone na surowo to najzdrowsza forma warzyw, nic nie tracą ze swoich właściwości przez termiczną obróbkę. Surówkę można zrobić ze znakomitej większości warzyw. Dziś pora na brokuły. Surówka z brokułów z domowym majonezem, z dodatkiem imbiru jagodami goji, cebulą i płatkami migdałowymi to doskonały […]

Pomidorowa sałatka z grzankami

Pomidorowa sałatka z grzankami

Czy korzystacie w pełni z sezonu na pyszne i pełne smaku pomidory? Ja zajadam się nimi od rana do wieczora, teraz smakują najlepiej. Szkoda, że nie można się nimi najeść na zapas. Robię teraz mnóstwo prostych sałatek, z niewielką ilością składników, żeby pomidory mogły grać […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *