W każdym polskim domu prędzej czy później pojawia się problem – co zrobić z warzywami z rosołu. Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest tu sałatka warzywna, zwana sałatką polską bo chyba każdy Polak ją kiedyś jadł i jest to najbardziej popularna sałatka w Polsce. Ja też najczęściej warzywa z rosołu wykorzystuję robiąc tę sałatkę ale robię ja na swój sposób – dodając kukurydzę, jabłko i przyprawę curry.
Sałatka z warzyw z rosołu
Porcje: 5-6
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki;
- Porcja warzyw z rosołu – marchewki, seler i pietruszka
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka
- 1 jabłko
- pęczek koperku
sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalego
- 2 łyżki majonezu
- sok z połowy cutryny
- ½ łyżeczki curry
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajko ugotować na twardo.
Warzywa z rosołu, ugotowane jajko i obrane jabłko pokroić w drobną kosteczkę.
Kukurydzę odsączyć.
Szczypiorek posiekać.
Składniki przełożyć do miski.
Wszystkie składniki sosu wymieszać a następnie przelać do warzyw, wymieszać.