Sałatka makaronowa z cukinią, pomidorami, kawałkami mozzarelli i rukolą w sosie z bazyliowego pesto. Można zjeść na zimno, ale po lekkim podgrzaniu (i rozpuszczeniu się mozzarelli) będzie doskonałą propozycją obiadową.
Porcje: 3
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy
- 300 g makaronu
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 mozzarella
- 80 ml oliwy
- pęczek bazylii
- 40 g tartego parmezanu
- garść orzeszków piniowych
- 1 łyżka sosu z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię pokroić w plastry, wymieszać z oliwą i usmażyć na patelni grillowej.
Odstawić do ostygnięcia i potem posiekać plasterki na mniejsze części.
Makaron ugotować al dente.
Pomidorki pokroić w ćwiartki, mozzarelle posiekać w drobną kosteczkę.
Bazylię, oliwę, starty parmezan i orzeszki piniowe umieścić w blenderze, dodać sok z cytryny, sól i pieprz – zmiksować na gładki sos.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać z pesto.