Dziś sałatka z makaronu soba, z chrupkimi warzywami, tofu i kolendrą, w obłędnym sosie na bazie masła orzechowego i ostrej koreańskiej pasty gochujang. To jest rodzaj sałatek, które latem, kiedy gorąc doskwiera- mogę jeść na okrągło i żadne inne obiady nie są mi potrzebne. Zajada ją się na zimno, nie wymaga gotowania, dobrze się przechowuje, można wykorzystać różne warzywa no i jest przepyszna jak też sycąca. Czy mam nadal wymieniać ?:)
Bazą jest makaron soba, można użyć innego makaronu ale tu akurat bardzo Wam polecam zrobić to z makaronem soba – bo jego wyjątkowy, lekko orzechowy smak nadaje tej sałatce charakteru i doskonale pasuje do sosu. Potem lecą warzywa- u mnie marchewka, brokuły i czerwona kapusta, oczywiście wszystko na surowo. I tu już możecie sobie poszaleć i jak macie jakieś inne chrupiące warzywo, to dodać albo coś wymienić. Sprawdzi się świetnie papryka, kalarepka, ogórek ( bez gniazd nasiennych) czy biała kapusta. Do tego tofu, które świetnie wchłonie sos i stanie się nośnikiem jego smaku, ale też jest ważnym elementem białkowym, żebyście czuli się syci po posiłku. No i na końcu, chociaż właściwie najważniejszy w tej sałatce – sos! Prawdziwy obłęd, mieszanka masła orzechowego i ostrej koreańskiej pasty gochujang, z dodatkiem cytryny, oleju sezamowego, czosnku i miodu. Ten sos jest boski i będzie świetny do innych sałatek na modłę azjatycką, ale też np jako dip do warzyw. Ma on sporo składników, ale naprawdę warto je zgromadzić bo gwarantuję, że będziecie chcieli jeść rzeczy z tym sosem ciągle.
A jak rozsmakujecie się w makaronie soba, to proponuję też spróbować tej sałatki z soba, z marchewką i papryką w sosie imbirowym
Sałatka z makaronu soba z warzywami
Składniki:
- 200 g makaronu soba
- 300 g tofu
- 1 duża marchewka
- 1/6 główki czerwonej kapusty
- 1/3 główki brokułów
- garść posiekanej kolendry
- SOS
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny ( lub limonki)
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/4 szklanki gorącej wody
- sól do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją, przepłukać zimną wodą, ostudzić.
Tofu pokroić w kostkę, marchewką obrać i pokroić w cienkie paseczki (można to zrobić obieraczką do warzyw), kapustę cieniutko pokroić, brokuła rozdrobnić ( najlepiej posiekać nożem) – warzywa i tofu przełożyć do makaronu.
Zmieszać w słoiku wszystkie składniki sosu za wyjątkiem wody, jak będzie w miarę gładki sos, dodać wodę, zakręcić słoik i energicznie zamieszać potrząsając.
Zalać sosem sałatkę, dobrze wymieszać.
Posypać kolendrą. Można też dodać orzeszki ziemne, super by pasowały ale ja akurat nie miałam.