Szpinakowa sałatka z łososiem, avocado i grapefruitem

Szpinakowa sałatka z łososiem, avocado i grapefruitem

Lekka szpinakowa sałatka z łososiem, avocado i grepefruitem, w limonkowo-miodowym sosie, posypana szczypiorkiem i sezamem. Bardzo elegancka, piękna i kolorowa. Sprawdzi się zarówno na obiedzie, który ma zaimponować gościom jak też jako lekki lunch do pracy. Sprzymierzeniec każdej wiosennej diety:)

Porcje: 2

Czas wykonania: 15 minut

Składniki:

  • 100 g szpinaku baby
  • 2 plastry wędzonego łososia MOWI
  • 1 avocado
  • 1 grapefruit
  • 1 dymka
  • 1 łyżka nasion sezamu

sos:

  • sok z połowy limonki
  • 1/2 łyżeczki musztarry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek oliwu
  • sól do smaku

Wykonanie:

Szpinak umyć, wysuszyć i rozłożyć na 2 talerzach.

Grapefruita obrać ze skórki, pozbawić osłonek białych i wydzielić cząstki.

Avocado obrać, przekroić na połowę a potem pokroić na plasterki.

Na szpinaku ułożyć cząstki grapefruita i avocado.

Łososia pokroić w paski, każdy pasek zwinąć w rulonik, ułożyć na szpinaku.

W słoiczku umieścić sok z limonki, miód i musztardę, wymieszać, dodać sól i oliwę, zmieszać, polać porcje sałatki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.


Related Posts

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z pstrągiem i ziemniakami

Sałatka z minimalną ilością składników-  podstawą są tu ziemniaki i wędzony pstrąg, dodatkiem kapary, cebula i koperek oraz sos na bazie śmietany i majonezu doprawiony  chrzanem i sokiem z cytryny. To dowód na to, że kilka dobrych składników robi robotę i nie robić dużych i […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *