Lekka szpinakowa sałatka z łososiem, avocado i grepefruitem, w limonkowo-miodowym sosie, posypana szczypiorkiem i sezamem. Bardzo elegancka, piękna i kolorowa. Sprawdzi się zarówno na obiedzie, który ma zaimponować gościom jak też jako lekki lunch do pracy. Sprzymierzeniec każdej wiosennej diety:)
Porcje: 2
Czas wykonania: 15 minut
Składniki:
- 100 g szpinaku baby
- 2 plastry wędzonego łososia MOWI
- 1 avocado
- 1 grapefruit
- 1 dymka
- 1 łyżka nasion sezamu
sos:
- sok z połowy limonki
- 1/2 łyżeczki musztarry
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwu
- sól do smaku
Wykonanie:
Szpinak umyć, wysuszyć i rozłożyć na 2 talerzach.
Grapefruita obrać ze skórki, pozbawić osłonek białych i wydzielić cząstki.
Avocado obrać, przekroić na połowę a potem pokroić na plasterki.
Na szpinaku ułożyć cząstki grapefruita i avocado.
Łososia pokroić w paski, każdy pasek zwinąć w rulonik, ułożyć na szpinaku.
W słoiczku umieścić sok z limonki, miód i musztardę, wymieszać, dodać sól i oliwę, zmieszać, polać porcje sałatki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem i sezamem.