Samo zdrowie – sałataka z brokułami i kaszą quinoa, która jest jedną z najzdrowszych kasz – jest źródłem białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych. Oprócz tego w sałatce znajdziecie rukolę i prażone pestki a do tego miodowowo-musztardwo-cytrynowy sos. Pyszne, zdrowe i niskokaloryczne. Sałatka doskonała dla osób na diecie bezglutwnowej (quinoa nie awiera glutenu) a także dla osób, które chcą zrzucić co nieco wagi bo zawiera składniki małokaloryczne i o niskim indeksie glikemicznym. Oraz dla wszystkich, którzy lubię zdrowe, pyszne jedzenie. Świetnie sprawdzi się na wynos do pudełka albo słoika. oraz sałatki
A tu więcej inspiracji na sałatki z brokułami oraz sałatki z kaszą quinoa
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy quinoa
- 1 główka brokułów
- 3 garście rukoli
- duża garść nasion słonecznika i dyni
sos:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól do smaku
Przygotowanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
W czasie jak będzie się gotować w 2 garnku ugotować brokuły podzielone na różyczki- przestudzić.
Do słoiczka dodać miód, musztardę i sok z cytryny, wymieszać dobrze łyżeczką, dodać oliwę i sól, zakręcić słoik i wstrząsnąć kilka razy do połączenia się sosu.
Pestki podprażyć na suchej patelni.
Do miski dodać kaszę, brokuły i rukolę, zalać sosem i wymieszać. Posypać pestkami.
samo zdrowie 🙂