Pełna kolorów i witamin surówka z kapusty z rzodkiewką i marchewką i pestkami słonecznika. Energia, kolor i witaminy – wszystko czego nam brakuje zimą na jednym talerzu. Ja lubię zrobić jej całą miskę i podjadać jako przekąskę ale oczywiście sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Porcje: 6
Czas przygotowania: 15 minut (z pomocą robota kuchennego)
Składniki:
- kawałek kapusty białej (1/4 średniej główki)
- kawałek kapusty czerwonej (1/6 średniej główki)
- pęczek rzodkiewek
- 1 duża marchewka
- 3 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem
- duża garść pestek słonecznika
sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu (winny albo jabłkowy)
- 1/5 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pociąć w robocie kuchennym z nakładką do plastrów, marchewkę i rzodkiewki z nakładką jak tarka (albo kapustę posiekać cienko, marchewkę i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dymkę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki wraz z pestkami umieścić w misce.
W słoiku wymieszać musztardę z octem i solą, dodać olej i sos sojowy, zakręcić i energicznie wymieszać.
Surówkę polać sosem i dobrze wymieszać.