Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym, grillowanym kurczakiem, marchewką, ogórkiem i mango, w ostrym sosie z sokiem z limonki, chilli, sosem rybnym i szalotką. Świetnie smakuje schłodzona z lodówki- będzie świetnym obiadem na nadchodzące upały.
Czas przygotowania: 30 minut (+1 godzina marynowania)
Porcje: 4
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka zagrodowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
- 1 marchewka
- 1 mango
- 1 ogórek
- 1 papryczka chilli
- garść kolendry
sos:
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu chilli
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 posiekana szalotka
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na kawałki i lekko spłaszczyć ręką.
W miseczce wymieszać oliwę, sos sojowy, miód i posiekany czosnek – obtoczyć w marynacie kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę.
Makaron ugotować z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.
Marchewką obrać i z pomocą obieraczki pokroić na cienkie paseczki.
Ogórka obrać, przekroić na połowę i wydrążyć nasiona, a następnie posiekać na plasterki.
Mango obrać i pokroić w kostkę.
Papryczkę chilli posiekać.
Składniki sosu wymieszać w słoiku.
Kurczaka zgrillować z obu stron na patelni grillowej, odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Wszystkie składniki sałatki ( oprócz kurczaka) umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać.
Można schłodzić przed podaniem ale nie jest to konieczne.
Kurczaka pokroić na kawałki, podawać na sałatce.