Lekka sałatka z pomidora, ogórka, papryki i ciecierzycy z dodatkiem grillowanego halloumi. Ser można przyrządzić na grillu, i będzie to świetna propozycja warzywna do pozycji grillowych (idealna jak macie gości wegetarian na mięsnym grillu). Sałatkę można przyrządzić wcześniej i przechowywać w lodówce, a ser zgrillować tuż przed podaniem.
Czas przygotowania: 20 minut
Porcje: 4
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (400 gr)
- 2 ogórki
- 4 pomidory
- 2 papryki
- pół pęczka natki pietruszki
- ser halloumi (200 gr)
- 1 łyżka oliwy
sos:
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórek obrać i pokroić w półplasterki.
Pomidory i paprykę pokroić w kostkę.
Ciecierzycę odsączyć.
Natkę posiekać.
Składniki sałatki przełożyć do miski.
Sos wymieszać w słoiczku, zalać sałatkę wymieszać.
Halloumi pokroić na kawałki, lekko posmarować oliwą i zgrillować.
Podawać sałatkę z kawałkiem sera na wierzchu.