Sałatka ryżowa z dodatkiem selera naciowego, szynki i jajka. Do tego sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Świetna do spakowania do słoika na wynos do pracy albo szkoły jako lekki ale pożywny obiad. Sprawdzi się też na imprezie, można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wystawić na stół przed przyjściem gości.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- ryż w torebce 100 g
- 100 g szynki
- 4 jajka
- 4 łodygi selera naciowego
SOS:
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzić.
Jajka ugotować na twardo. Posiekać.
Szynkę pokroić w kostkę, selera w cienkie plasterki.
Wszystko przełożyć do miski.
Składniki sosu wymieszać w misce, zalać sałatkę – wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby składniki się przegryzły.