Sałatka ryżowa z selerem i szynką

Sałatka ryżowa z selerem i szynką

Sałatka ryżowa z dodatkiem selera naciowego, szynki i jajka. Do tego sos majonezowo-jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Świetna do spakowania do słoika na wynos do pracy albo szkoły jako lekki ale pożywny obiad. Sprawdzi się też na imprezie, można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wystawić na stół przed przyjściem gości.

Porcje: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • ryż w torebce 100 g
  • 100 g szynki
  • 4 jajka
  • 4 łodygi selera naciowego

SOS:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, lekko przestudzić.
Jajka ugotować na twardo. Posiekać.
Szynkę pokroić w kostkę, selera w cienkie plasterki.
Wszystko przełożyć do miski.
Składniki sosu wymieszać w misce, zalać sałatkę – wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, żeby składniki się przegryzły.


Related Posts

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania. Składniki: 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu) 1 […]

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kukurydzą

Sałatka z ryżem, tuńczykiem, suszonymi pomidorami, kukurydzą i fasolą. Z dodatkiem natki pietruszki i cebuli, z prostym sosem na bazie cytryny i oliwy. Najlepszy sposób na wykorzystanie resztek ryżu. Nie bądźcie restrykcyjni, jak nie będziecie mieć jakiegoś składnika, możecie spokojnie go ominąć. Jak Wam zostanie […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *