Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania.
Składniki:
- 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu)
- 1 puszka sardynek w oleju ( ok 200 g)
- 7-8 suszonych pomidorów
- 2 świeże pomidory
- garść bazylii
- 1 avocado
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ryż ugotować ( albo wykorzystać resztki)
sardynki odsączyć z oleju, rozdrobnić i dodać do ryżu.
Pomidory suszone pokroić w kawałki, świeże w kostkę, dodać do ryżu, razem z 1 łyżką oleju z pomidorów i sokiem z cytryny. Dodać bazylię, sól i pieprz – wymieszać całość.
Avocado pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach obok sałatki, albo pokroić w kostkę i zmieszać z całością.