Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania.

Składniki:

  • 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu)
  • 1 puszka sardynek w oleju ( ok 200 g)
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 2 świeże pomidory
  • garść bazylii
  • 1 avocado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotować ( albo wykorzystać resztki)
sardynki odsączyć z oleju, rozdrobnić i dodać do ryżu.
Pomidory suszone pokroić w kawałki, świeże w kostkę, dodać do ryżu, razem z 1 łyżką oleju z pomidorów i sokiem z cytryny. Dodać bazylię, sól i pieprz – wymieszać całość.
Avocado pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach obok sałatki, albo pokroić w kostkę i zmieszać z całością.


Related Posts

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem i buraczkami

Ziemniaczana sałatka ze śledziem, buraczkami i marchewką w chrzanowym sosie – doskonała propozycja na zbliżające się Święta albo po Świętach – można do niej użyć buraków z gotowania barszczu. Porcje: Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 5 ziemniaków 3 buraki słoik śledzi wiejskich 1/2 cebuli 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.