Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Sałatka ryżowa z sardynkami i avocado

Ta sałatka ryżowa z sardynkami i avocado powstała ostatnio w celu wykorzystania resztek ryżu. Miałam w szafce sardynki i dodałam świeże i suszone pomidory, oraz avocado. Prosto, szybko i zdrowo no i bez marnowania.

Składniki:

  • 100-150 g ryżu ( ok 2 szklanki po ugotowaniu)
  • 1 puszka sardynek w oleju ( ok 200 g)
  • 7-8 suszonych pomidorów
  • 2 świeże pomidory
  • garść bazylii
  • 1 avocado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotować ( albo wykorzystać resztki)
sardynki odsączyć z oleju, rozdrobnić i dodać do ryżu.
Pomidory suszone pokroić w kawałki, świeże w kostkę, dodać do ryżu, razem z 1 łyżką oleju z pomidorów i sokiem z cytryny. Dodać bazylię, sól i pieprz – wymieszać całość.
Avocado pokroić w plasterki i ułożyć na talerzach obok sałatki, albo pokroić w kostkę i zmieszać z całością.


Related Posts

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka fasolowa z tuńczykiem i oliwkami to moja sałatka powszechna. Robię ją zawsze wtedy jak ugotuję za dużo fasoli do innego dania (a zwykle gotuje jej więcej, żeby zrobić tę właśnie sałatkę) albo używam fasoli z puszki a ponieważ inne składniki mam prawie zawsze w […]

Sałatka z surimi z kukurydzą i ogórkiem

Sałatka z surimi z kukurydzą i ogórkiem

Dziś klasyk imprezowy – sałatka z surimi, kukurydzą, papryką i ogórkiemi z dodatkiem sosu majonezowego z koperkiem. Dlaczego takie sałatki sprawdzają się na imprezach – bo można je przygotować zawczasu, stanie w lodówce tylko im pomaga w smaku, świetnie trzymają kondycję – nic nie rozmięka […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *