Samo zdrowie – sałatka z pieczonymi batatami, kaszą quinoa, szpinakiem, orzechami nerkowa i pestkami granatu. Słodko-kwaśna kompozycja pełna witamin. Zróbcie koniecznie, pyszna!
Porcje: 4
Czas wykonania: 40 minut
Składniki:
- 1 szklanka kaszy quinoa
- 2 bataty
- 1 łyżka oliwy
- 150 g szpinaku baby
- 1/2 granatu
- 100 g nerkowców
- 1/2 pęczka szczypiorku
sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Batata obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką oliwy, lekko posolić i upiec w 180 stopniach aż będzie miękki ( ok 20 minut). Można też na oliwie usmażyć na patelni.
Wyjąć pestki granatu, nerkowce uprażyć na suchej patelni,
Do słoiczka dodać sok z cytryny, musztardę, miód/syrop, sól i pieprz – wymieszać łyżeczką.
Dodać oliwę, zakręcić słoik i wymieszać potrząsając.
Do dużej miski włożyć kaszę, bataty, szpinak i posiekany szczypiorek, nerkowce, zalać sosem i wymieszać.
Posypać na wierzch pestkami granatu.