Sałatka z kaszą pęczak, oliwkami, orzechami, żurawiną i szczypiorkiem, w sosie z dodatkiem miodu, posypana po wierzchu płatkami parmezanu. To typ sałatki, którą uwielbiam jeść zimą i jej wariacje w różnej postaci znajdziecie na blogu. Podstawę stanowi kasza (pęczak sprawdza się świetnie, ale też super będzie jaglana, quinoa czy też bulgur), do tego suszone owoce, orzechy, warzywa pieczone albo marynowane – wszystko co dostępne zimą bez problemu. W zasadzie otwieracie lodówkę i szafkę kuchenną i wrzucacie co tam macie, plus trochę ziół i sos.
Na takiej zasadzie powstały tez te sałatki:bulgur w pesto z morelami i granatem , pęczak z pieczonymi warzywami i fetą, sałatka z pęczakiem z marynowanymi warzywami w pesto z jarmużu. Takie sałatki to doskonały pomysł na przetrwanie zimowych miesięcy, bez bogactwa świeżych warzyw i owoców.
SAŁATKA Z KASZĄ PĘCZAK Z OLIWKAMI I ORZECHAMI
SKŁADNIKI:
- 200 g kaszy pęczak
- 300 g zielonych oliwek
- 100 g orzechów włoskich
- pól pęczka szczypiorki
- 70 g żurawiny
- 60 ml oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- płatki parmezanu do posypania
WYKONANIE:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją. Przelać zimną wodą, odstawić na durszlaku do odcieknięcia i przestudzenia.
W dzuę misce wymieszać oliwę z miodem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane oliwki, pokrojone orzechy, posiekany szczypiorek i żurawinę, zamieszać.
Dosypać kaszę, wsyzstko dobrze wymieszać. Podawać posypane parmezanem.
Szybka, zdrowa i smaczna sałatka 🙂
takie lubię najbardziej:)