Sałatka z drobnym, przypominającym ryż, makaronem orzo, z dodatkiem liści szpinaku, ogórka, ciecierzycy i czerwonej cebuli. Do tego sos cytrynowo-miodowy z dodatkiem musztardy. Pożywna, w sam raz na obiad. Nie będziecie głodni.
Porcje: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 250 g makaronu orzo
- dwie duże garście szpinaku
- 1 długi ogórek
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 mała czerwona cebula
- pół pęczka koperku
sos:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Ogórek przekroić na 4 części wzdłóż, potem pokoroić na grubsze plasterki, dobrze posolić i odstawić na sitko na 30 minut, żeby wypłynęła woda, obsuszyć ręcznikiem papierowym.
Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odstawić do odsączenia.
Ciecierzycę odsączyć na sitku.
Szpinak pokroić na kawałki.
Cebulkę drobno posiekać, polać odrobiną soku z cytryny i wymieszać.
W słoiczku umieścić sok z cytryny, miód, musztardę, sól i pieprz – wymieszać łyżeczką, dolać oliwę, zakręcić słoik i energicznie wymieszać.
Składniki sałatki umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać.