Makaronowa sałatka z kurczakiem, papryką i fasolą

Makaronowa sałatka z kurczakiem, papryką i fasolą

Dziś prawdziwy hit – makaronowa sałatka z kurczakiem, papryką, pomidorkami, fasolą i kukurydzą, z dodatkiem szczypiorku i kolendry w sosie majonezowym z dodatkiem ketchupu i przypraw meksykańskich. Ależ mi smakowała ta sałatka, wszystko w niej dobrze zagrało. Spróbujcie koniecznie, nie będziecie żałować!

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka upieczona albo usmażona
  • po 1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli (można kupić taką mieszankę)
  • 1/2 czerwonej papryki i 1/2 żółtej ( akurat takie miałam ale można użyć 1 dowolnego koloru)
  • 200 g pomidorków cherry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 2 łyżeczki siekanej kolendry

SOS:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki ( najlepiej wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku (albo cebuli)

Wykonanie:

Makaron ugotować,przelać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.
Upieczoną/ugotowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki ( można użyć resztek pieczonego kurczaka).
Kukurydzę. fasolę osączyć.
Paprykę pokroić w kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki.
Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce.
Do miseczki dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na minimum 30 minut do lodówki.


Related Posts

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Sałatka z makaronu soba z warzywami

Dziś sałatka z makaronu soba, z chrupkimi warzywami, tofu i kolendrą, w obłędnym sosie na bazie masła orzechowego i ostrej koreańskiej pasty gochujang.  To jest rodzaj sałatek, które latem, kiedy gorąc doskwiera- mogę jeść na okrągło i żadne inne obiady nie są mi potrzebne. Zajada […]

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Sałatka z surimi, kukurydzą i kimchi

Inspiracją do tej sałatki był sos. Byłam na warsztatach kulinarnych gdzie do pieczonych warzyw podawanych z kaszą gryczaną, prowadzący zaproponował sos na bazie kimchi i majonezu. I przepadłam.. tak bardzo mi to połączenie posmakowało że wyżerałam sos łyżkami:) Pyszności, kremowy i jednocześnie ostry. Postanowiłam też […]



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *