Dziś prawdziwy hit – makaronowa sałatka z kurczakiem, papryką, pomidorkami, fasolą i kukurydzą, z dodatkiem szczypiorku i kolendry w sosie majonezowym z dodatkiem ketchupu i przypraw meksykańskich. Ależ mi smakowała ta sałatka, wszystko w niej dobrze zagrało. Spróbujcie koniecznie, nie będziecie żałować!
Składniki:
- 200 g makaronu
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka upieczona albo usmażona
- po 1/2 puszki kukurydzy i czerwonej fasoli (można kupić taką mieszankę)
- 1/2 czerwonej papryki i 1/2 żółtej ( akurat takie miałam ale można użyć 1 dowolnego koloru)
- 200 g pomidorków cherry
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżeczki siekanego koperku
- 2 łyżeczki siekanej kolendry
SOS:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki ( najlepiej wędzonej)
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku (albo cebuli)
Wykonanie:
Makaron ugotować,przelać zimną wodą, odstawić do ostygnięcia.
Upieczoną/ugotowaną pierś z kurczaka pokroić na kawałki ( można użyć resztek pieczonego kurczaka).
Kukurydzę. fasolę osączyć.
Paprykę pokroić w kostkę.
Pomidorki pokroić na połówki.
Cebulę drobno posiekać.
Wszystkie składniki sałatki umieścić w misce.
Do miseczki dodać wszystkie składniki sosu i wymieszać, zalać sałatkę, wymieszać, odstawić na minimum 30 minut do lodówki.